Posted in Thoughts

From damsel in distress to femme fatale

Warning: This post may it definitely will contains a heckload of videos and links. JUST BECAUSE I CAN.

There, have my favorite K-Pop mash-up by DJ Masa yang sayangnya udah 10 bulan gak update YouTube for a start. It’s a remix of Nirvana’s Smells Like Teen Spirit with one of my K-Pop anthem and two other K-Pop songs that I moderately like (feel free to guess which one is which, yang bener nanti gue kasih hadiah berupa ucapan selamat). And then you can continue on with this eargasmic mash-up of two of my favorite songs to date, yang kebetulan di-remix lagi dan dibikin fanmade MV versi Shingeki no Kyojin atau Attack on the Titan-nya:

Dan indahnya lagi, remixes ini gak berhenti di sekedar bikin remix atau mash-up lagu. Ada juga remix dari beberapa film atau TV Series (presumbaly made by some fans because crossover-AU! And let’s not get down to the copyright matters because…been there done that). Contohnya adalah crossover Wholock yang judulnya “A Study in Time” ini:

But the real fun in remixes lies somewhere else, somewhere deeper. It’s on this new beautiful gem I found thanks to last Wednesday’s class called “RWBY“, pronoucned as “Ruby“. Tbh, gue sendiri juga baru mau ngikutin jadi belum terlalu tau ceritanya. Tapi yang bener-bener menarik perhatian gue adalah karakter di trailer pertamanya, Red:

In one way or another, Red’s trailer is a remix of the good old Red Riding Hood story. Keliatan banget kan, dari tampilan si cewek dengan jubah merahnya, dan juga dari musuh-musuhnya yang semacam manusia serigala gitu. And I’m going to assume bahwa makam di awal itu makam neneknya, or something like that. Yang langsung bikin gue suka sama video ini – apart from the massacre because it really is needless to say that I enjoy every bit of the annihilation process – adalah betapa badass-nya karakter si cewek yang ternyata namanya Ruby ini. A stark contrast dari karakter red riding hood di dongeng-nya yang sangat vulnerable dan harus diselamatkan oleh the Hunter. And you can sort of see the same thing in the other three trailers (White, Black, Yellow). Biarpun tidak se-blatant trailer Red yang bener-bener adalah remix-nya Red Riding Hood, karakter White, Black, dan Yellow ini juga di-derived dari tiga tokoh dongen terkenal lain: Snow White, Belle, dan Goldilocks.

Now, kenapa gue merasa sangat sangat tertarik dengan penggambaran ini? Because RWBY empowered these fairy tale characters, making them an even better character for young girls to look upon.

To be honest, as I grew up, I learned to frown upon how those fairy tales depicts their female characters. Baik Red Riding Hood dan Snow White sama-sama digambarkan sebagai sosok cewek lemah tak berdaya yang harus diselamatkan oleh sosok laki-laki yang tampan, baik hati, dan powerful at the end of the day. Not to mention Snow White’s prince is a suspected Necrophiliac because what kind of sane man would actually kiss the corpse of a dead girl? Belle harus merelakan diri terkurung di mansion-nya Beast dan menghadapi segala kelakuan Beast – the Disney version is even suspected of normalizing an abusive relationship. And Goldilocks…umm…let’s not actually go there because am not familiar with her HAHAHAHA *ditendang*

Intermezzo, to remind everyone on how Snow White's Prince is such a creep
Intermezzo, to remind everyone on how Snow White’s Prince is such a creep

Tapi bukan itu yang ditampilkan di RWBY. Ruby bisa menghadapi sekawanan manusia serigala sendiri, dan bahkan bisa dibilang dia yang justru datang menghampiri mereka. Weiss, meskipun sempat hampir “mati” tapi toh bisa bangkit lagi tanpa harus di-ressurect siapapun dan mengalahkan robot itu. Dan Blake sanggup meninggalkan partnernya saat mereka berbeda pendapat dan si partner agak berusaha mengarahkan Blake untuk mengikuti keputusannya. All in all, RWBY has a more feminist approach and enable this girls be less of a damsel in distress and more of a femme fatale.

And this, people, is a glimpse on how remix can be more than just something that you do for fun. This is a glimpse on how remix could actually carry and convey some ideological message. Even something like ideology can be fun, if you know where to look.

Here, have another pretty version of Red Riding Hood as a bonus!

Advertisements

Author:

An emotionally invested enthusiast of pop culture. Apathetic by design. Aesthetically offensive and eloquently candid. A sentimental heathen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s